\require{AMSmath} Kromme met parametervergelijking Een kromme $k$ met als parametervergelijking:$\left\{ \begin{array}{l} x = t^2 \\ y = t^3 - 4t \\ \end{array} \right.$Toon aan dat $k$ twee raaklijnen heeft in punt $P(4,0)$ en bepaal vergelijkingen van deze raaklijnenBepaal de punten van $k$ waar de raaklijn horizontaal of verticaal is. Illustreer met een grafiek Vandev 3de graad ASO - woensdag 18 september 2013 Antwoord t2=4 geeft t=-2 of t=2 $ \frac{{dy}}{{dx}} = \frac{{3t^2 - 4}}{{2t}} $ Invullen van t=-2 en t=2 geeft: $ \begin{array}{l} \frac{{dy}}{{dx}}( - 2) = - 2 \\ \frac{{dy}}{{dx}}(2) = 2 \\ \end{array} $ De raaklijnen: $ \begin{array}{l} y - 0 = - 2(x - 4) \to y = - 2x + 8 \\ y - 0 = 2(x - 4) \to y = 2x - 8 \\ \end{array} $ Horizontale raaklijnen: $ \frac{{dy}}{{dt}} = 0 \Rightarrow 3t^2 - 4 = 0 \Rightarrow t = - \frac{2}{3}\sqrt 3 \vee t = \frac{2}{3}\sqrt 3 $ Invullen geeft: $ \left( {1\frac{1}{3},1\frac{7}{9}\sqrt 3 } \right)\,\,en\,\,\left( {1\frac{1}{3}, - 1\frac{7}{9}\sqrt 3 } \right) $ Verticale raaklijnen: $ \begin{array}{l} \frac{{dx}}{{dt}} = 0 \Rightarrow 2t = 0 \Rightarrow t = 0 \\ \left( {0,0} \right) \\ \end{array} $ Zoiets... WvR zaterdag 21 september 2013 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Een kromme $k$ met als parametervergelijking:$\left\{ \begin{array}{l} x = t^2 \\ y = t^3 - 4t \\ \end{array} \right.$Toon aan dat $k$ twee raaklijnen heeft in punt $P(4,0)$ en bepaal vergelijkingen van deze raaklijnenBepaal de punten van $k$ waar de raaklijn horizontaal of verticaal is. Illustreer met een grafiek Vandev 3de graad ASO - woensdag 18 september 2013
Vandev 3de graad ASO - woensdag 18 september 2013
t2=4 geeft t=-2 of t=2 $ \frac{{dy}}{{dx}} = \frac{{3t^2 - 4}}{{2t}} $ Invullen van t=-2 en t=2 geeft: $ \begin{array}{l} \frac{{dy}}{{dx}}( - 2) = - 2 \\ \frac{{dy}}{{dx}}(2) = 2 \\ \end{array} $ De raaklijnen: $ \begin{array}{l} y - 0 = - 2(x - 4) \to y = - 2x + 8 \\ y - 0 = 2(x - 4) \to y = 2x - 8 \\ \end{array} $ Horizontale raaklijnen: $ \frac{{dy}}{{dt}} = 0 \Rightarrow 3t^2 - 4 = 0 \Rightarrow t = - \frac{2}{3}\sqrt 3 \vee t = \frac{2}{3}\sqrt 3 $ Invullen geeft: $ \left( {1\frac{1}{3},1\frac{7}{9}\sqrt 3 } \right)\,\,en\,\,\left( {1\frac{1}{3}, - 1\frac{7}{9}\sqrt 3 } \right) $ Verticale raaklijnen: $ \begin{array}{l} \frac{{dx}}{{dt}} = 0 \Rightarrow 2t = 0 \Rightarrow t = 0 \\ \left( {0,0} \right) \\ \end{array} $ Zoiets... WvR zaterdag 21 september 2013
WvR zaterdag 21 september 2013
©2001-2025 WisFaq