Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parametervoorstelling

geachte heer/vrouw

Ik heb een probleempje met de volgende opgave:

Gegeven is de parametervoorstelling hieronder.
zoek een vergelijking van de grafiek waar de kromme op ligt.

x=cos( -t)
y=sin(1/2 -t)

Ik ben er zelf acter gekomen dat sin(1/2 -t)=cos(t)
dan lijken de x en y al een beetje op elkaar.
Maar hoe moet het nu verder!?!

Bij voorbaat dank,

J.Sap

J.Sap
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 30 januari 2003

Antwoord

Je komt zeker een stukje verder als je OOK zelf kunt vinden dat cos(p-t) = -cos(t).
Dan staat er:
x = -cos(t)
y = cos(t)
Je ziet dan dat de y het tegengestelde is van de x.
Als je dan ook bedenkt dat die cosinus nooit groter kan zijn dan 1 en nooit kleiner dan -1, dan is het lijnstuk (de door jou bedoelde kromme) vast wel snel gevonden.

dk
donderdag 30 januari 2003

©2001-2024 WisFaq