Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe kan ik aan een formule zien of het een parabool is?

Hoe kan ik aan de formule zien of het een parabool is?

Willem
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 10 september 2013

Antwoord

Hallo Willem,

Deze drie formules leveren een parabool als grafiek:
  • y = ax2 + b×x + c
    bijvoorbeeld: y = 3x2 - 2x + 5
  • y = (x+m)(x+n)
    bijvoorbeeld: y = (x+2)(x-4)
  • y = (x+p)2 + q
    bijvoorbeeld: y = (x-2)2 + 3)
Dit lijken misschien drie soorten formules, maar wanneer je bij de laatste twee de haakjes wegwerkt, dan krijg je de eerste vorm (probeer dit zelf uit).

Kortom: een formule waarvan de grafiek een parabool is, kan je herleiden tot de vorm:

y = ax2 + bx + c

b en/of c mogen ook nul zijn, dus deze formules leveren ook een parabool op:
y = -2x2
y = 2x2 + 3
y = 3x2 - 5x

GHvD
dinsdag 10 september 2013

©2001-2024 WisFaq