Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bijzondere lineaire vergelijkingen

De vergelijking 3x+1=3(x+2)-5 is een bijzondere lineaire vergelijking, alleen ik kom op 0 uit terwijl het boek zegt dat het oneindig veel oplossingen heeft. Hoe kan dat?

Anna
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 8 september 2013

Antwoord

Hoi Annamaja,

Tip: Plot beide functies eens ( dus linkerlid en rechterlid).

3(x+2)-5=3x+6-5=3x+1 En aan de linkerkant staat 3x+1. Kortom als je het linkerlid en het rechterlid als aparte functies ziet, dan zie je ook dat ze hetzelfde zijn. Ze zijn hetzelfde voor elke waarde van x. Kortom oneindig veel oplossingen.

Jij komt waarschijnlijk niet uit op x=0 , maar eerder op 0=0 en dit laatste is natuurlijk waar. 0 is immers inderdaad 0. Probeer eens of je uit kunt komen op x=x Dit betekent dat voor elke waarde van x de linker en rechterkant gelijk zijn (oneindig veel dus).

Mvg DvL

DvL
zondag 8 september 2013

©2001-2024 WisFaq