Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoeveel ongeveer?

Hoeveel ongeveer?
6 x 3,977

Moet ik dit afronden en hoe kun je dit met de hand keer doen, want ik doe het de hele tijd fout en dan zie ik op mijn rekenmachine een heel andere antwoord staan?

yalda
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 1 september 2013

Antwoord

Hoi Yalda,

Laten we dit gewoon uit ons hoofd doen. 3,977 is bijna 4 het scheelt 0,023 ofwel 23/1000

Welnu 6 x 4 = 24 Maar nu heb ik teveel. Ik heb nu 6 x 23/1000 teveel berekend toch? Welnu 6 x 23 = 6x20 + 6x3 = 120 + 18 = 138 ( dit is allemaal nog wel uit het hoofd te doen denk ik he? Dus 138/1000 ofwel 0,138 teveel berekent. Deze haal je van de 24 af. dus 24 - 0,138 = 23,862

Je kunt ook zeggen 6 x ( 4 - 0,023) en dit uitwerken ( al dan niet met pen en papier.

Tot slot kun je dit ook nog klassiek onder elkaar zetten.

Je vermenigvuldigt 3,9777 gewoon met duizend dat geeft 39777 en aan het eind deel je het dan weer door duizend.

3977
6
----
23862 ( neem aan dat je dit kunt)

nu delen door duizend 23,862

Op je rekenmachine komt ook dit antwoord.

kun je zo verder
mvg DvL

DvL
zondag 1 september 2013

©2001-2024 WisFaq