Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Derdemachtswortels delen door elkaar

Beste,

Ik ben tegen een vraag aangelopen die ik niet begrijp (ik begrijp geen van de sommen met deze opmaak).

3√2$\cdot$3√3

Ik op iedere manier die ik gebruik op een ander antwoord uit en geen van deze klopt met het gegeven antwoord.

Groetjes

Anneke
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 29 augustus 2013

Antwoord

Hoi Anneke,

3Ö2 = 2^(1/3) en 3Ö3= 3^(1/3) Je kunt eigenlijk elke wortelvorm herschrijven tot een machtsvorm.

Heel bekend is misschien wel dat Öx = x^(1/2) Neem bijvoorbeeld x=4 en probeer beide wijze op je rekenmachine. In beide vormen moet er natuurlijk 2 uitkomen.

Algemeen x^(a/b) = bÖx^a

2Ö9 = 9^(1/2)

Echter omdat de 2e machtwortel zo vaak voorkomt laten we in dit geval die 2 boven het wortelteken gewoon weg. Dus wortel 9.

Kun je zo verder?

mvg DvL

DvL
donderdag 29 augustus 2013

©2001-2024 WisFaq