Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Omrekenen van formule

Ik heb de onderstaande formule die ik wil omzetten, maar ik kom er niet uit, kunt u mij hierbij helpen?

formule:
y=10·x·(x-1)

omzetten naar:
x=

Dank u.

Met vriendelijke groet,
Mattijs

Mattij
Iets anders - zaterdag 24 augustus 2013

Antwoord

Hoi Mattijs,

We zullen eens een poging doen. Je vraagt dus eigenlijk naar de inverse functie van y=10.x.(x-1)

stap 1 y/10= x(x-1)
stap 2 y/10 = x2 -x
stap 3 Y/10 = (x-1/2)2 - 1/4 ( Hier dus het kwadraat afgesplitst kun je dat?)
stap 4 y/10 + 1/4 = (x-1/2)2
stap 5 ±√(y/10+1/4)= x - 1/2
stap 6 ±√(y/10+1/4)+ 1/2 = x

De inverse functie x bestaat dus eigenlijk uit 2 delen. Dit omdat √x altijd positief is, maar de oplossing van x2 = a ook negatief kan zijn.

De inverse is in feit een spiegeling in de lijn y=x Je moet de gevonden functies maar eens plotten. Echter moet je dan wel de variable x en y omwisselen. Dus +- √(x/10+1/4)+ 1/2 = y Kijk maar eens wat je dan ziet.

Kun je zo verder?

Mvg DvL

DvL
zaterdag 24 augustus 2013

 Re: Omrekenen van formule 

©2001-2024 WisFaq