Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een afleiding

Beste mensen van wisfaq,

Ik kwam ergens tegen dat xn-an = (x-a)· (xn-1+xn-2a+....xan-2+ an-1

welnu mijn vraag is hoe je deze vergelijking afleidt. Ik zie namelijk niet in, waarom dat dit waar is en nog belangrijker hoe je er op komt?

bij voorbaat dank!

dennis
Student hbo - maandag 19 augustus 2013

Antwoord

Dag Dennis,
Je kan het controleren door de haakjes rechts weg te werken.
ALs je dat lastig vindt kan je het eerst doen met b.v. n=5.
Dan krijg je:
x5-a5=(x-a)·(x4+a·x3+a2·x2+a3·x+a4).
Omgekeerd kan je een staartdeling maken: Deel x5-a5 door =x-a.
Lukt dat?
Succes,
Lieke.

ldr
maandag 19 augustus 2013

©2001-2024 WisFaq