Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenen met kommagetallen

Hallo WisFag ik wil een raag stellen over keren met komma getallen. Ik weet dat deze vraag eerder is beandwoord maar ik begrijp het nog steeds niet. Hoe moet je bijv. 52,10 x 1,50 uitrekenen? Ik snap wel hoe je bijv. 24 x 45 moet uitrekenen. Wat ik niet snap is, als je het in stapjes doet, waarbij je 0,50 x 0,10 in het rijtje moet zetten.

Alvast bedankt en groetjes Pauline

Paulin
Iets anders - dinsdag 13 augustus 2013

Antwoord

Hallo Pauline,

Je wilt bijvoorbeeld 52,10 x 1,50 uitrekenen. Handiger is om te schrijven: 52,1 x 1,5 (dit heeft niets met het vermenigvuldigen te maken, alleen dat minder cijfers ook minder werk betekent.) Laat dan eerst de komma's maar eens weg. Je rekent dan uit:

521 x 15 = 7815

(Ik begrijp dat vermenigvuldigen van gehele getallen wel lukt).

Dan tel je bij de oorspronkelijke getallen hoeveel cijfers er in totaal achter de komma stonden. In dit geval:
52,1 heeft één cijfer achter de komma,
1,5 heeft ook één cijfer achter de komma,
In totaal zijn dit dus twee cijfers.

In je eindantwoord komen dan ook twee cijfers achter de komma: 7815 wordt dus 78,15.

Conclusie:
52,1 x 1,5 = 78,15

Uitleg:
Wanneer je in het getal 52,1 de komma weglaat (eigenlijk: één plaats naar rechts schuift), dan wordt dit getal 10 keer zo groot: 52,1 wordt 512. Hierdoor zou je eindantwoord ook 10 keer zo groot worden. Hetzelfde geldt voor het getal 1,5: wanneer je hiervan 15 maakt, is ook dit getal 10 keer zo groot geworden en wordt het eindantwoord nog eens 10 keer zo groot. Zonder komma is je eindantwoord dus 10 x 10 = 100 keer te groot.
Dit maak je weer goed door de komma van je eindantwoord weer twee plaatsen naar links te schuiven: 7815 wordt 78,15. Voor elke plaats schuiven wordt je antwoord weer 10 keer zo klein, dus met twee plaatsen schuiven is je antwoord weer in orde).

GHvD
dinsdag 13 augustus 2013

©2001-2024 WisFaq