Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 70703 

Re: Nog zo`n probleem

sorry foutje De opgave is van een rekenkundige rij is gegeven :s10= 36000 en v=-360
bereken t10.Ik heb i.p.v. v=-360 v=60 neergezet en ja ik probeerde het met de somformule omdat ze s10 hebben gegeven,maar ik denk dat ik het verkeerd heb gedaan.Ik vind het best wel moeilijk als een opgave met de som opgeven.kun je me please uitleggen wat ik verkeerd doe en welke formule ik moet toepassen en eventueel het antwoord in detail geven
bedankt sharon

sharon
Student hbo - zaterdag 3 augustus 2013

Antwoord

Hallo Sharon,

Vergelijkingen zorguldig invullen en vereenvoudigen (zie mijn tip bij je vorige vraag):

Somformule:
Sn=1/2n×(t1+tn)
S10=1/2×10×(t1+t10)=36000
5(t1+t10)=36000
t1+t10=7200

Formule voor tn:
tn=t1+(n-1)v
t10=t1+9×-360
t10=t1-3240

Je hebt dus weer twee vergelijkingen met twee onbekenden. De tweede vergelijking kan je omvormen:
t10=t1-3240
t1=t10+3240

Dit vullen we in de eerste vergelijking in:
t1+t10=7200
t10+3240+t10=7200
2×t10=7200-3240
2×t10=3960
t10=3960/2 = 1980

OK?

GHvD
zaterdag 3 augustus 2013

©2001-2024 WisFaq