Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parabool en raaklijnen

Een lijn p door het brandpunt F evenwijdig aan de richtlijn 1 van een parabool snijdt de parabool in de twee punten A en B. Bewijs dat de raaklijnen in A en B aan de parabool elkaar loodrecht snijden.
Ik had zelf een tekening geschetst als eerste (weet niet ofdat het goed is) maar ik weet niet hoe ik een bewijs moet uitleggen hiervan, kunt u mij op weg helpen waar ik mee zou kunnen beginnen?

Yvette
Iets anders - zaterdag 27 juli 2013

Antwoord

Yvette,
Neem parabool y2=4px met brandpunt F(p,0). De lijn x=p snijdt de parabool in A(p,2p)en B(p,-2p). Uit y2=4px volgt dat y'(x)=2p/y. Dus de raaklijn in A heeft als rico +1 en in B is de rico -1. Het product van de rico's is -1, hetgeen betekent dat de raaklijnen elkaar loodrecht snijden.

kn
zondag 28 juli 2013

©2001-2024 WisFaq