Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tweede afgeleide

Het lukt me niet om de tweede afgeleide de berekenen van de volgende functie.
F(x) = ((5x)/(x2 +4))

De eerste afgeleide heb ik inmiddels berekend dat is:
F'(x) = (20 - 5x2) / (x2 +4)2

Bij de tweede afgeleide kom ik uit op: (10x5 - 160x)/(x2 +4)4

Volgens het antwoord model is F''(x) 10x(x2 -12)/(x2 +4)3

Waar ga ik de fout in? Het lukt me maar niet om op het bovenstaande antwoord uit te komen.

Kevin
Student universiteit - vrijdag 12 juli 2013

Antwoord

Je eerste afgeleide is juist. Voor de toepassing van de quotiëntregel is het van tevoren de afgeleide van teller en noemer alvast te bepalen en zo eenvoudig mogelijk te schrijven:

f'(x) = t(x)/n(x)

t(x) = 20-5x2
t'(x) = -10x
n(x) = (x2+4)2
n'(x) = 2(x2+4)×2x = 4x(x2+4)

Vervolgens is het zorgvuldig toepassen en uitwerken van de quotiëntregel:

q70618img1.gif
q70618img2.gif
q70618img3.gif
q70618img4.gif
q70618img5.gif
q70618img6.gif
q70618img7.gif
q70618img8.gif

GHvD
vrijdag 12 juli 2013

©2001-2024 WisFaq