Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide berekenen mbv de kettingregel

Ik heb een functie l(x)= 5sin3(x-3) Ik moet hiervan de afgeleide berekenen, mbv de kettingregel maar hoe doe ik dit aangezien ik voor de sin nog een getal 5 heb staan. Hoe los ik dit op?

Yvette
Iets anders - maandag 8 juli 2013

Antwoord

Die '5' voor de sinus is nu net niet het probleem:
f(x)=c·g(x)Þf'(x)=c·g'(x)
De afgeleide van f(x)=5·sin(x) is f'(x)=5·cos(x).
Niets aan de hand...

De kettingregel:
f(x)=g(h(x))Þf'(x)=g'(h(x))·h'(x)

De afgeleide van f(x)=5·sin(3(x-3)) wordt:
f'(x)=5·cos(3(x-2))·3=15·cos(3(x-3))

Bedenk hierbij dat 3(x-2) gelijk is aan 3x-6.
De afgeleide van 3(x-2) is 3.

Op 5. Rekenregels voor het differentiëren kan je meer uitleg en voorbeelden vinden.

WvR
dinsdag 9 juli 2013

©2001-2024 WisFaq