Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Maximum exact bepalen

Ik heb een gegeven functie f(x)=3lnx-x
Er wordt gevraagd naar de exacte waarde van het maximum van deze functie.
Ik heb eerst de afgeleide bepaald, namelijk f'(x)= 3/(x-1)
Alleen wat moet ik nu doen? De functie naar 0 stellen of? Ik hoop dat u mij wilt helpen.

Yvette
Iets anders - zondag 7 juli 2013

Antwoord

Hallo Yvette,

je gedachtengang is goed, maar je hebt niet de juiste afgeleide bepaald. De afgeleide van 3lnx is 3/x, de afgeleide van x is 1, dus de afgeleide van (3lnx)-(x) = ......

Wanneer je de juiste afgeleide hebt, kan je de x-coordinaat van het maximum vinden door de afgeleide nul te stellen. De y-coordinaat vind je dan door deze x-waarde in f(x) in te vullen.

Ik vind als maximum: 3ln3 - 3, jij ook?

GHvD
zondag 7 juli 2013

 Re: Maximum exact bepalen 

©2001-2024 WisFaq