Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiële functie met wortel erin

Ik heb ln(3e2Öe)= 21/2 + ln3
Ik moet laten zien dat dat hetzelfde is.
Ik vraag me af hoe ik dit moet doen,want ik snap niet dat dit hetzelfde is. Ik weet dat het Ö teken ook wel als een 1/2 mee gerekend wordt, die tot de 2e macht wordt dan grondgetal 2 en ln 3e wordt dan ln3? Ik heb echt geen flauw idee, help!

Yvette
Iets anders - zaterdag 6 juli 2013

Antwoord

Hallo Yvette,

je hebt deze stap al gezien, begrijp ik:

ln(3e2Öe) = ln(3×e(21/2))

Dan is het toepassen van de rekenregels machten en logaritmen:

ln(a×b) = ln(a) + ln(b), dus:
ln(3×e(21/2)) = ln(3) + ln(e(21/2))

Dan:
ln(ap) = p×ln(a), dus:
ln(e(21/2)) = 21/2×ln(e)

Tot slot: ln(e) is 'gewoon' 1.

Nu alles samenvoegen, en klaar is kees! OK?

GHvD
zaterdag 6 juli 2013

©2001-2024 WisFaq