Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische vergelijking oplossen

Los op ln(3x-5)=6 ik snapte de uitleg uit mijn boek niet, dus had ik op jullie website gekeken.
Ik kwam zelf tot hier:
ln(3x-5)=6
eln(3x-5)=e6
3x-5= e
3x=e+5
x=5e/3
Ik weet niet ofdat ik dit zo goed doet/begrepen heb, zou u mij kunnen helpen met het oplossen ervan?

Yvette
Iets anders - zaterdag 6 juli 2013

Antwoord

$ln(3x-5)=6$ betekent $3x-5=e^{6}$, want dat is wat een logaritme is. Als ik $3x-5$ wil schrijven als een macht van $e$ wat is dan de exponent? Dat is dan $6$, dus kennelijk is $3x-5$ gelijk aan e6.

3x-5=e6
3x=e6+5
x=$\large\frac{e^{6}+5}{3}$

..dus wel een beetje precies zijn...

WvR
zaterdag 6 juli 2013

©2001-2025 WisFaq