\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 69701 Re: Ulams spiraal en composite getallen Let op dat je duidelijk aangeeft welke som je bedoelt met som[(8·n)+7]+7 Aan de uitkomsten te zien (en door zelf te redeneren), denk ik dat je bedoelt som[(8·i)+7]+7 waarbij i=1...n. Deze som is te schrijven als een kwadratische formule, door te gebruiken dat som[i]=1/2·n·(n+1) waarbij i=1...n. Dan is het een kwestie van herschrijven: Som[(8·i)+7]+7 = Som[8·i]+Som[7]+7 = (8·Som[i])+(7·n)+7 = (8·1/2·n·(n+1))+7·(n+1) = 4·n·(n+1)+7·(n+1) = (4·n+7)·(n+1). Hieruit blijkt dat de uitkomst altijd een composiet getal is. T.T. Student universiteit - maandag 10 juni 2013 Antwoord ... WvR maandag 10 juni 2013 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Let op dat je duidelijk aangeeft welke som je bedoelt met som[(8·n)+7]+7 Aan de uitkomsten te zien (en door zelf te redeneren), denk ik dat je bedoelt som[(8·i)+7]+7 waarbij i=1...n. Deze som is te schrijven als een kwadratische formule, door te gebruiken dat som[i]=1/2·n·(n+1) waarbij i=1...n. Dan is het een kwestie van herschrijven: Som[(8·i)+7]+7 = Som[8·i]+Som[7]+7 = (8·Som[i])+(7·n)+7 = (8·1/2·n·(n+1))+7·(n+1) = 4·n·(n+1)+7·(n+1) = (4·n+7)·(n+1). Hieruit blijkt dat de uitkomst altijd een composiet getal is. T.T. Student universiteit - maandag 10 juni 2013
T.T. Student universiteit - maandag 10 juni 2013
... WvR maandag 10 juni 2013
...
WvR maandag 10 juni 2013
©2001-2024 WisFaq