Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 52389 

Re: Magisch twaalfvlak

Ik zit met hetzelfde probleem, kan het nou wel of niet?

Hars
Iets anders - zondag 9 juni 2013

Antwoord

Hallo, Hars.

Ik volg het antwoord van Christophe, want dat lijkt me correct.

Nummer de zijvlakken willekeurig.

Als S1 de som van de vijf getallen in de hoeken van zijvlak 1 is, en S2 de som van de vijf getallen in de hoeken van zijvlak 2, etc, dan is S1 + S2 + ... + S12 gelijk aan 3*(1 + 2 + 3 + .. + 20) = 630, want elk hoekpunt ligt in drie zijvlakken en wordt dus drie keer in zo'n som geteld.

Als nu S1 = S2 = ... = S12 = S, dan zou 12S gelijk zijn aan 630, dus dan zou S geen geheel getal zijn.

Daarom is zo'n magisch twaalfvlak zo niet te maken.

hr
woensdag 12 juni 2013

©2001-2024 WisFaq