Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraag normale verdeling

Heb een vraag die ik absoluut wil oplossen voor mijn examen, maar weet niet hoe.

De resultaten van de ingangsexamens arts blijken normaal verdeeld. De maximale score is 600. Na verbetering blijkt 15% van de deelnemers minder dan 230 te hebben en 70% minder dan 425. Wat is het gemiddelde en de standaardafwijking van deze proef?

Ik denk dat ik met invnorm op mijn rekenmachine moet werken, maar hoe juist?

Vannes
3de graad ASO - woensdag 5 juni 2013

Antwoord

Gebruik de formule voor de standaardscore:

$
z = \large\frac{{x - m}}{s}
$

Je hebt nu twee gegevens:

x=230 en de z die hoort bij 0,15
x=425 en de z die hoort bij 0,70

f(-1,04)=0,15 met invNorm(0.15,1,0)
f(0,52)=0,70 met invNorm(0.70,1,0)

Invullen geeft:

$
- 1,04 = \large\frac{{230 - m}}{s}
$
$
0,52 = \large\frac{{425 - m}}{s}
$

...en dat is een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden. Oplossen geeft $m$ en $s$.

Zou dat lukken?

WvR
woensdag 5 juni 2013

©2001-2024 WisFaq