Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Voorwaardelijke kans

Heb een oefening met resultaat, maar begrijp niet hoe we hieraan komen?
in een medisch onderzoek wordt de betrouwbaarheid van een allergie-test bestudeerd. 6% van de personen test positief
2% van de personen test positief, maar is niet allergisch
1% van de personen test negatief, maar is toch allergisch
Wat is de kans dat als je een willekeurig persoon neemt, dat deze persoon allergisch is?
Het antwoord is 5%=5/100=1/20

Maar wat is de redenering, ik denk dat dit ook steunt op voorwaardelijke kans

Vannes
3de graad ASO - woensdag 5 juni 2013

Antwoord

6 % van de mensen is volgens de test positief, maar daar zit 2 % bij die in feite helemaal niet allergisch is. Dat betekent dat dus 4 % positief wordt bevonden en ook écht allergisch is. Deze groep wordt dus door de test correct opgespoord.
Dan is er nog 1 % die wel degelijk allergisch is, maar de test toont het niet aan.
Al met al zit er 4 % + 1 % = 5 % echte allergiepatiënten in je groep.

MBL
woensdag 5 juni 2013

 Re: Voorwaardelijke kans 

©2001-2024 WisFaq