Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inhoud omwentelingslichaam

De vraag luidt:

Beschouw het vlakdeel begrensd door de parabool met vergelijking y=4x-x2 en de x-as. Bereken de inhoud van het lichaam dat ontstaat door dit vlakdeel te laten wentelen rond de rechte met vergelijking y=6.

Mijn oplossing:

· ik ga de nulpunten zoeken van de grafiek met de gegeven vergelijking: deze zijn x=4 en x=0
Dit worden dus mijn grenzen.

· aangezien we moeten omwentelen rond de rechte met vergelijking y=6 ga ik de x-as 6 eenheden omhoog brengen.
de nieuwe vergelijking is dan: y=4x-x2-6

· de inhoud van het omwentelingslichaam wordt dan:

I= $\pi$.0$\int{}$4(-x2+4x-6)2dx
= $\pi$.0$\int{}$4(x4-8x3+28x2-48x+36)dx
= $\pi$.[x5/5-8x4/4+28x3/3-48x2/2+36x]40
= 752$\pi$/15

De oplossing is echter 1408$\pi$/15

Weet iemand waar mijn fout zit?

Alvast bedankt!

ANO
3de graad ASO - dinsdag 4 juni 2013

Antwoord

Je moet jouw antwoord aftrekken van de inhoud van de cylinder met straal $6$ en lengte $4$; je berekende nou net de inhoud van het deel van die cylinder dat je niet moet hebben.

kphart
dinsdag 4 juni 2013

©2001-2024 WisFaq