Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van de normaal

Ik heb volgende opgave gekregen:
"Stel de vergelijking op voor de raaklijn in het gegeven punt D aan de hyperbool H. Stel ook de vergelijking op van de normaal N in dat punt.
D(2,2)
H: 5x2- 4y2= 4

Ik weet de vergelijking van de raaklijn wel(=10x-8y-4=0, is dit juist voor alle zekerheid?). Voor de vergelijking van de normaal weet ik enkel dat ik de richtingscoëfficiënt nodig heb, deze is -4/5 als ik me niet vergis, maar verder weet ik niet hoe je de vergelijking van de normaal in het punt D(2,2) aan de hyperbool opstelt. Zouden jullie me verder kunnen helpen?

mvg Thomas

Thomas
3de graad ASO - zaterdag 25 mei 2013

Antwoord

Uit 5x2 - 4y2 = 4 volgt 10xdx - 8ydy = 0 ofwel dy/dx = 5x/4y en voor het punt (2,2) levert dit de rc = 5/4 op.
De raaklijn wordt dan y = 5/4.x - 1/2 ofwel 5x - 4y - 2 = 0
De rc van de normaal is dan -4/5 en die lijn krijgt dus de vorm y = -4/5x + c en nu vul je hier voor zowel x als y de waarde 2 in.

MBL
zaterdag 25 mei 2013

©2001-2025 WisFaq