Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide

Hallo,

Ik moet de afgeleide berekenen van de volgende functie:
F (x) = 1 / ( 1 + 1/lnx )
Ik zou de kettingregel gaan gebruiken, maar ik heb geen idee hoe. En ik weet ook niet wat de afgeleide is van 1/lnx.
Zou u hier mij misschien mee willen helpen?

cindy
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 21 mei 2013

Antwoord

Je hebt te maken met een quotiënt waarvan één van de bestanddelen ook weer een quotiënt is.
Je krijgt dus sowieso te maken met de lastige quotiëntregel en die dan ook nog twee keer tegelijk.
Op zich kan het wel, maar wanneer je de teller en noemer vermenigvuldigt met ln(x) wordt het uiterlijk van de functie iets gewoner.
Je krijgt dan namelijk f(x) = ln(x)/(ln(x) + 1) en dan laat je hier de quotiëntregel maar eens op los.

De kettingregel zit hier niet merkbaar in, want de functie y = ln(x) is een standaardfunctie waarvan je de afgeleide kent. Pas als er achter de Ln méér zou staan dan alleen maar die x, krijg je de kettingregel zichtbaar in beeld.

MBL
dinsdag 21 mei 2013

©2001-2024 WisFaq