Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kwadratische formules

Hallo, Ik had een vraag.
Ik moet een wiskunde opgave maken met de volgende vraag:
Sandy maakt om de parabool te tekenen, bij de formule y=x2 - 18x + 80 , eerst een tabel.
Dan staat er een tabel met al één waarde ingevuld. De tabel gaat van -3 tot 2. Bij -3 staat al 143, maar als ik op m'n rekenmachine de formule zo invul: -32-18x-3+80 , geeft het rekenmachine 125 aan, hoe kan dat?

Ik heb hier wel vaker problemen mee, een parabool ziet er dan aan één kant goed uit, als een halve parabool zeg maar, maar de andere zeide loopt dan helemaal verkeerd, dan ziet het er echt niet uit als een parabool.
Kunt u mij helpen?
Ik zit in HAVO 3

Tom Me
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 28 januari 2003

Antwoord

Je maakt een 'bekende' fout! Er geldt: -32 = -9 , en dat wil je niet. Jij moet de waarde van x2 voor x=-3 berekenen. Hiervoor moet je
- uit het hoofd weten dat -3·-3 = 9 ('min' keer 'min' is 'plus') , óf
- haakjes gebruiken, dus intypen: (-3)2 = 9

Probeer het maar: (-3)2 - 18 x -3 + 80 = 143

jr
dinsdag 28 januari 2003

©2001-2024 WisFaq