Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen met machten

Hoe los ik vergelijkingen op als 1,5x5-12x2=0

Bij vergelijkingen als x2-10x+16 gebruik je de productregel of de abc-formule, maar hoe doe je dat bij mijn vergelijking?

Bryan
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 9 mei 2013

Antwoord

Bij het oplossen van hogeregraadsvergelijkingen kan je proberen of je kunt ontbinden in factoren. Bijvoorbeeld door de kleinste macht van $x$ buiten haakjes te halen. Schrijf je vergelijking als:

1,5x5$-$12x2=0
3x5$-$24x2=0
3x2(x3$-$8)=0
3x2=0 of x3$-$8=0
Enz...

Zou het dan lukken?

WvR
donderdag 9 mei 2013

©2001-2024 WisFaq