Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat is de beste manier om de top te berekenen?

Ik heb laatst 2 manieren geleerd om de top te berekenen maar welke is nu de beste? -b/2xa of de ABC-formule?

kevin
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 24 april 2013

Antwoord

Met de ABC-formule bereken je de snijpunten met de x-as van de parabool $y=ax^{2}+bx+c$. De snijpunten met de x-as (als ze bestaan) liggen symmetrisch ten opzichte van de symmetrie-as van de parabool:

xtop=$-\frac{b}{2a}$

Er zijn parabolen die geen snijpunten hebben met de x-as. Bij de ABC-formule is dan D<0. Daar heb je dan niet zo veel aan. Maar als je goed kijkt staat de formule hierboven ook in de ABC-formule!

Dus gebruik maar liever xtop=$-\frac{b}{2a}$.

WvR
woensdag 24 april 2013

©2001-2025 WisFaq