Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wat is de straal?

De opgave luidt:

Gegeven is de cirkel C1: x2+y2=1. En cirkel C2 raakt de beide coördinaatassen en raakt ook cirkel C1 aan de buitenkant.
Bereken de straal van C2.

Ik weet gewoon niet hoe ik dit niet aanpakken. Zou u me alstublieft kunnen helpen?

Maria

maria
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 21 april 2013

Antwoord

Hallo

Het middelpunt M van de cirkel C2 ligt op de rechte y = x en heeft dus een coördinaat van de vorm M(m,m) (zie tekening)
Het raakpunt D met de x-as kan nu ook uitgedrukt worden in functie van m.
Bepaal de coördinaat van het snijpunt E van de
cirkel C1 met de rechte y = x.
Stel nu dat de afstand van M tot D gelijk is aan de afstand van M tot E.
Hieruit kun je dan m berekenen en dus ook de straal.

q70122img1.gif

LL
zondag 21 april 2013

 Re: Wat is de straal? 

©2001-2025 WisFaq