Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 70110 

Re: Re: Van de formule van cirkel naar ellips

Hoe leid je de formule x2+y2=a2 af?
Ik heb een uitleg gevonden op internet maar ik snap er niks van. Zij hebben het over de wortel van (c+x)2 + y2+wortel
(c+x)2+y2=2a en via een ingewikkelde berekening kom je uit op x2+y2=a2
Ik kan het niet anders uitleggen, maar ik snap er totaal niets van. Kunt u het voor me uitzoeken en uitleggen hoe ze er aan komen bedankt.

sharon
Student hbo - zaterdag 20 april 2013

Antwoord

Als je kijkt naar een cirkel met middelpunt O met T(x,y) op de cirkel dan krijg je:

q70121img1.gif

De afstand 'a' van een willekeurig punt tot O is gelijk aan de straal 'a' van de cirkel. Volgens de stelling van Pythagoras geldt:

x2+y2=a2

Meer moet het, volgens mij, niet zijn. Heb je misschien een linkje naar de pagina waar je je 'ingewikkelde berekening' gevonden hebt?

WvR
zondag 21 april 2013

©2001-2024 WisFaq