Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Getallen rijen

Je hebt drie rijen
bijv.
1 2 3 4
4 5 6 7
10 11 12 13

De waarde van rij 1 is de waarde van rij twee - 3. De waarde van rij 2 is de waarde van rij 3 -6.
Bedenk een formule om de waarde van de puntjes op alle rijen te kunnen berekenen. Als je de waarde van 1 getal weet.

Hannek
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 30 november 2001

Antwoord

Laten we die rijen eerst maar eens een naam geven:
A: 1, 2, 3, 4, ...
B: 4, 5, 6, 7, ...
C: 10, 11, 12, 13, ...

A(n) is b.v. het n-de getal in de rij van A. Je kunt nu een hele rij formules bedenken:
A(n)=B(n)-3
A(n)=C(n)-9
B(n)=A(n)+3
B(n)=C(n)-6
C(n)=A(n)+9
C(n)=B(n)+6

WvR
vrijdag 30 november 2001

©2001-2024 WisFaq