Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 45753 

Re: Ontbinden van een drieterm

Zouden jullie aub hier dieper op in willen gaan.

Jones
Student hbo - donderdag 11 april 2013

Antwoord

Je kunt bij 4x2-28x+49 ook ontbinden in factoren. Het is een soort van product-som-methode.

4x2-28x+49

Vermenigvuldig 4 en 49. Dat is 196. Nu moet ik twee getallen zoeken die opgeteld -28 zijn en vermenigvuldigd 196. Veel keus is er dan niet. Dat zijn de getallen -14 en -14.

4x2-28x+49
4x2-14x-14x+49
2x(2x-7)-7(2x-7)
(2x-7)(2x-7)
(2x-7)2

Je kunt 4x2-28x+49 schrijven als (2x-7)2.

Op Ontbinden in factoren kan je meer voorbeelden vinden.

Is dat wat je zocht?

Naschrift
In dit geval had je meteen kunnen zien dat je hier te maken hebt met (a-b)²=a²-2ab+b² met a=2x en b=7.

WvR
zondag 14 april 2013

©2001-2024 WisFaq