Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limiet irrationale functie (teller en noemer nul)

We leerden in de wiskundeles dat als de teller en noemer nul zijn dan moet je vermenigvuldigen met de toegevoegde waarde. Maar wat moet je doen als dit niet lukt, zoals bij onderstaande oefening.
lim(xnaar3)(4-Ö(3x+7))/(x-3)
= lim ((4-Ö(3x+7))/(x-3))·((4+Ö(3x+7))/(4+Ö(3x+7)))
= lim (16-3x-7)/(4x+Ö(3x+7)x-12-3Ö(3x+7))
nu kun je niks schrappen of zo en blijft het nog altijd nul op nul.

sara
3de graad ASO - donderdag 11 april 2013

Antwoord

De teller wordt:
(4-√(3x+7))(4+√(3x+7))=16-(3x+7)=9-3x=3(3-x)=-3(x-3).
Je kunt dan 'x-3' in teller en noemer wegdelen.

WvR
donderdag 11 april 2013

©2001-2024 WisFaq