Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen rij

Beste,

Hoe los ik de volgende rij op?
TA = a1 (1/A) + a2 (REV) + a3 (PPE)

TA, A, REV en PPE zijn bekend, maar hoe kan ik de waardes van a1, a2 en a3 berekenen?
Alvast bedankt voor uw antwoord!

Met vriendelijke groet,
Maaike

Maaike
Student universiteit - dinsdag 9 april 2013

Antwoord

Hallo Maaike,

Jouw vraag gaat niet over een rij, maar over een vergelijking met 3 onbekenden (a1, a2 en a3). Wanneer TA, A, REV en PPE een vaste waarde hebben, heeft deze vergelijking oneindig veel oplossingen: je kunt bijvoorbeeld a1 en a2 willekeurig kiezen en dan a3 zodanig uitrekenen dat het klopt. Kies bijvoorbeeld a1=0 en a2=0. Je krijgt dan:

TA = a3·(PPE), dus a3 = TA/PPE

Anders wordt het wanneer je meerdere combinaties van waarden voor TA, A, REV en PPE kent. Elke 'set' waarden levert een nieuwe vergelijking op. In het algemeen geldt dat je evenveel 'sets' waarden moet hebben als onbekenden. In dit geval moet je dus 3 sets waarden hebben, je krijgt dan 3 vergelijkingen met 3 onbekenden. Zo'n stelsel is oplosbaar (mits de vergelijkingen onafhankelijk zijn en niet strijdig).

GHvD
woensdag 10 april 2013

©2001-2024 WisFaq