Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide

Ik zit met het vak dynamica vast bij het bepalen van een afgeleide van 15·ln(x/80)
De afgeleide van ln = 1/X

Volgens mij moet het zijn 1/(X/80) · 1/80 <--afgeleide (X/80)

Dit is echter niet het juiste antwoord. Waar gaat het fout?

Daan
Student hbo - dinsdag 9 april 2013

Antwoord

Het is niet erg helder wat nou precies je functie is. Zou men daarvoor misschien die eeuwige haakjes hebben uitgevonden?
Hoe dan ook: als f(x) = Ln(ax), dan is f'(x) = 1/(ax) · a = 1/x.
Ik vermoed dat bij jou a = 1/80 maar zoals je zag, valt de a in de afgeleide volledig weg.
En vergeet natuurlijk niet het getal 15 mee te nemen!

MBL
dinsdag 9 april 2013

 Re: Afgeleide 

©2001-2024 WisFaq