\require{AMSmath} Productregel Ik heb de formule F(X)=(x-1)ÖXik moet hier de afgeleide van bepalen dus wat ik deed:F(x)=(x-1)·x0.5F1(x) = 1·x0,5+ (x-1)·0.5x-0,5 = x0,5+ (x-1) · 0,5/ÖxDit was fout, maar ik zie niet wat ik fout doe dus als u me op de fout wilt wijzen en wat ik anders zou moet doen zou ik het erg waarderen.Bij voorbaat dank Gianlu Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 6 april 2013 Antwoord Je doet niks fout, maar 't is gebruikelijk om geen breuken in de exponenten te laten staan. Je zou dan zoiets krijgen als:$\begin{array}{l} f(x) = (x - 1)\sqrt x \\ f'(x) = 1 \cdot \sqrt x + \left( {x - 1} \right) \cdot \frac{1}{{2\sqrt x }} \\ f'(x) = \sqrt x + \frac{{x - 1}}{{2\sqrt x }} \\ \end{array}$Een andere benadering kan zijn om eerst de haakjes weg te werken:$\begin{array}{l} f(x) = (x - 1)\sqrt x = x\sqrt x - \sqrt x = x^{1\frac{1}{2}} - x^{\frac{1}{2}} \\ f'(x) = 1\frac{1}{2}x^{\frac{1}{2}} - \frac{1}{2}x^{ - \frac{1}{2}} = \frac{{3\sqrt x }}{2} - \frac{1}{{2\sqrt x }} \\ \end{array}$Dat kan ook. Hoeveel verschillende antwoorden kan je bedenken?Gebruikelijk is ook om de zaak onder één noemer te zetten. Bij de eerste wordt dat dan:$f'(x) = \sqrt x \cdot \frac{{2\sqrt x }}{{2\sqrt x }} + \frac{{x - 1}}{{2\sqrt x }} = \frac{{3x - 1}}{{2\sqrt x }}$Bij de tweede wordt dat:$f'(x) = \frac{{3\sqrt x }}{2} \cdot \frac{{\sqrt x }}{{\sqrt x }} - \frac{1}{{2\sqrt x }} = \frac{{3x - 1}}{{2\sqrt x }}$Dat is niet echt verrassend. Ze zijn dus wel degelijk hetzelfde. 'Anders' is dus niet direct fout...Helpt dat? WvR zaterdag 6 april 2013 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik heb de formule F(X)=(x-1)ÖXik moet hier de afgeleide van bepalen dus wat ik deed:F(x)=(x-1)·x0.5F1(x) = 1·x0,5+ (x-1)·0.5x-0,5 = x0,5+ (x-1) · 0,5/ÖxDit was fout, maar ik zie niet wat ik fout doe dus als u me op de fout wilt wijzen en wat ik anders zou moet doen zou ik het erg waarderen.Bij voorbaat dank Gianlu Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 6 april 2013
Gianlu Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 6 april 2013
Je doet niks fout, maar 't is gebruikelijk om geen breuken in de exponenten te laten staan. Je zou dan zoiets krijgen als:$\begin{array}{l} f(x) = (x - 1)\sqrt x \\ f'(x) = 1 \cdot \sqrt x + \left( {x - 1} \right) \cdot \frac{1}{{2\sqrt x }} \\ f'(x) = \sqrt x + \frac{{x - 1}}{{2\sqrt x }} \\ \end{array}$Een andere benadering kan zijn om eerst de haakjes weg te werken:$\begin{array}{l} f(x) = (x - 1)\sqrt x = x\sqrt x - \sqrt x = x^{1\frac{1}{2}} - x^{\frac{1}{2}} \\ f'(x) = 1\frac{1}{2}x^{\frac{1}{2}} - \frac{1}{2}x^{ - \frac{1}{2}} = \frac{{3\sqrt x }}{2} - \frac{1}{{2\sqrt x }} \\ \end{array}$Dat kan ook. Hoeveel verschillende antwoorden kan je bedenken?Gebruikelijk is ook om de zaak onder één noemer te zetten. Bij de eerste wordt dat dan:$f'(x) = \sqrt x \cdot \frac{{2\sqrt x }}{{2\sqrt x }} + \frac{{x - 1}}{{2\sqrt x }} = \frac{{3x - 1}}{{2\sqrt x }}$Bij de tweede wordt dat:$f'(x) = \frac{{3\sqrt x }}{2} \cdot \frac{{\sqrt x }}{{\sqrt x }} - \frac{1}{{2\sqrt x }} = \frac{{3x - 1}}{{2\sqrt x }}$Dat is niet echt verrassend. Ze zijn dus wel degelijk hetzelfde. 'Anders' is dus niet direct fout...Helpt dat? WvR zaterdag 6 april 2013
WvR zaterdag 6 april 2013
©2001-2024 WisFaq