Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansberekening

Er zijn theezakjes met een gemiddeld gewicht van 4 gram met standaardafwijking 0,3 gram. Voor 2 theezakjes wordt het gewicht bepaald.
De theezakjes worden in dozen van 80 stuks verpakt.

Wat is de kans dat beide zakjes minder dan 3,8 gram wegen?
Wat is de kans dat de inhoud van de doos minder dan 315 gram bedraagt?
Wat is de kans dat het gemiddelde gewicht van een theezakje in een doos minder dan 3,95 gram is?

WAAR BEGIN IK?
AUB hulp nodig!

richel
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 3 april 2013

Antwoord

Hallo Richella,

Zoals gevraagd: ik help je op weg:

Om de kans te berekenen dat twee zakjes minder wegen dan 3,8 gram, bereken je eerst maar eens hoe groot de kans is dat één zakje minder weegt dan 3,8 gram. Dit is een standaard som:

Gegeven:
Gemiddelde m = 4
Standaardafwijking s = 0,3
Grenswaarde G = 3,8
Gevraagd: bereken de kans op een waarneming kleiner dan G.

Dit bereken je met je grafische rekenmachine of met dit hulpmiddel:

Je weet nu de kans dat één zakje minder weegt dan 3,8 gram. Voor het tweede zakje geldt natuurlijk dezelfde kans. De kans dat zakje 1 en zakje 2 minder wegen dan 3,8 gram bereken je weer met de vermenigvuldigingsregel.

Kan je hiermee verder? Reageer gerust op dit antwoord wanneer je vastloopt. Vertel dan wel tot waar het goed gaat, dan kunnen we het beste helpen.

GHvD
donderdag 4 april 2013

©2001-2024 WisFaq