Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Top van de parabool berekenen

Hoihoi :)
Ik zit met de parabool ''y=0,25x2-x+x''. De parabool snijdt de x-as in punt (-4,0)

1. Bereken C.-Dat lukt-
Gewoon bij 'x' -4 invullen en oplossen. Daar kom ik uit op -8. Volgens mijn programma klopt dat ook gewoon!

2. Bereken de x-coördinaat van het andere snijpunt van de parabool met de x-as. -Dat lukt-
Dat is gewoon de formule oplossen met -8 bij 'c' ingevuld. Ik kom daar uit op x=8 OF x=-4. Ook dat klopt volgens mijn progamma, maar omdat je het snijpunt met de x-as -4 al hebt moet het wel 8 zijn voor degene die je zoekt :)

3.Geef de coördinaten van de top van de parabool. ???
Heb geen idee hoe ik hieraan kom, het lijkt me dat ik het uit één van de vorige vragen moet halen (Tenminste iets) het antwoord hier moet zijn (1,-8). >> Maar geen idee hoe? Ik gokte ^^

--Dusja, hoe doe je vraag 3.?-

Amarah
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 28 maart 2013

Antwoord

De top ligt op de symmetrie-as van de parabool. Als je twee punten op gelijke hoogte hebt dan ligt de symmetrie-as precies in het midden van die twee punten.

De x-coördinaat van de top is gelijk aan x=$\large\frac{-4+8}{2}$=2.

©2001-2024 WisFaq