Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Chi-kwadraat berekenen

Geachte docenten,

Ik zit met een probleem waar ik uw hulp heel erg hard bij nodig heb. Onlangs heb ik in het kader van een onderzoek voor mijn studie twee toetsen (Nederlands en Rekenen) bij 321 leerlingen afgenomen. Ik ben benieuwd naar de samenhang tussen begrijpend lezen en rekenvaardigheid.

Met andere woorden: ik wil onderzoeken of leerlingen die een Nederlandse toets slecht maken ook de rekentoets slecht maken. Hiervoor ga en moet ik de chi-kwadraat toets op uitvoeren.

De gegevens zien er als volg uit:

Nederlands => goed=321 en slecht=6
Rekenen => goed=268 en slecht=59.
alpha=5%

De gegevens heb ik in een tabel verwerkt en juist daar gaat het fout! Aan zowel de rechterkant als de onderkant van de totale score kom ik uit op 642. Dat moeten toch 321 zijn? Kunt u mij alstublieft helpen, ik zit helemaal klem.

Alvast bedankt
Met vriendelijke groet

Wayne
Student hbo - zondag 24 maart 2013

Antwoord

Vooralsnog zie ik het probleem niet. Het gaat hier om 327 leerlingen. Volgens mij weet je nu (alleen) de randtotalen:

q69949img1.gif

De vraag is dan: wat staat er in de rest van de vakjes?

WvR
maandag 25 maart 2013

©2001-2024 WisFaq