Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuken met letters

Hoe reken ik deze som uit?

$\Large\frac{{4-a}}{{4+a}} - \frac{{2+a}}{{2-a}}$

Steven
Student hbo - donderdag 21 maart 2013

Antwoord

Dag Steven,
Jammer dat je niet aangeeft hoe je het zelf gedaan hebt...
Je moet de breuken eerst gelijknamig maken, en daarna van elkaar aftrekken.
De noemer van elke breuk wordt dan:
(4 + a)(2 - a) = 8 - 2a - a2
De teller van de eerste breuk is dan, na gelijknamig maken:
(4 - a)(2 - a) = 8 - 6a + a2
De teller van de tweede breuk wordt:
(4 + a)(2 + a) = 8 + 6a + a2
Trekken we de tellers van de breuken van elkaar af, dan krijgen we:
(8 - 6a + a2) - (8 + 6a + a2) = -12a
Antwoord:
(-12a)/(8 - 2a - a2)
of, na vermenigvuldiging van de teller én de noemer met (-1):
(12a)/(a2 + 2a - 8)

dk
donderdag 21 maart 2013

©2001-2024 WisFaq