Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Congruent of gelijk

Als ik een meetkundig bewijs lever, en 1 van de stappen is dat 2 cirkelbogen gelijk zijn. Dan moet ik zeker '=' schrijven, want even grote cirkelbogen zijn niet altijd congruent (enkel als ze in dezelfde of congruente cirkels liggen). Maar als 1 van de stappen is dat 2 hoeken even groot zijn, maakt het dan iets uit of ik '=' of congruent noteer? Ik heb de indruk dat de twee nogal door elkaar worden gebruikt?

J
Iets anders - dinsdag 19 maart 2013

Antwoord

Als je leest dat twee cirkelbogen 'even groot' zijn, dan wordt doorgaans bedoeld dat de bijbehorende middelpuntshoeken even groot zijn. Wanneer de bogen in dezelfde cirkel liggen, is er vrij weinig bezwaar te maken tegen het =teken. Dit veronderstelt natuurlijk wel dat de lezer weet of kan weten wat er bedoeld wordt.
Gelijke hoeken kun je best congruent noemen en dus ook het bijbehorende symbool gebruiken. Toch zie je het in hoekverband maar weinig.
Het =teken drukt alles uit, namelijk dat het aantal graden hetzelfde is.

MBL
dinsdag 19 maart 2013

©2001-2025 WisFaq