Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exacte waarden van sinus

Hoe geef ik de exacte waarde van bijv. sin 15°??

piet h
Docent - donderdag 29 november 2001

Antwoord

Er zijn enkele standaardformules voor de goniometrie:
(1) sin2x+cos2x=1
(2) cos(2x)= cos2x-sin2x
Hieruit
cos(2x)=(1-sin2x)-sin2x=1-2sin2x
En dus ook
cos(x)=1-2sin2(1/2x)
Zodat
sin(1/2x)=(1/2-1/2cos(x))
Kies x=30° en er staat
sin(15°)=(1/2-1/2cos(30°))
zodat
sin(15°)=(1/2-1/4(3))

dk
donderdag 29 november 2001

©2001-2024 WisFaq