Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met breuk (binominaal model)

Beste,

Ik moet deze vergelijking oplossen voor u:

0.8956 = 1.02 - 1/u/u - 1/u.

het antwoord zou 1.0252 moeten zijn. Helaas kom ik bij het uitwerken al snel uit op een kwadratische formule. Welke stappen moet ik oplossen om dit aan te pakken?

Met vriendelijke groet,

Martij
Student universiteit - woensdag 6 maart 2013

Antwoord

Hallo

Zet in het rechterlid zowel de teller als de noemer op gelijke noemer (u) en je bekomt (schrap de noemer u in teller en noemer):

0.8956 = (1.02u-1)/(u2-1)

en verder

0.8956(u2-1) = 1.02u-1

Dit wordt een gewone vierkantsvergelijking met als oplossingen :
u = 1.0252 en u = 0.1137

LL
woensdag 6 maart 2013

©2001-2024 WisFaq