Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Procenten tussen nieuwe prijs en het oude prijs

Ik snap een vraag niet over procenten zoals:
Twee jaar geleden kostte een kerstboom 10,00 euro. Dit jaar moet ik wel 15,00 euro betalen. De prijs van een kerstboom is met .......% gestegen.
Hoe moet je het uit rekenen?

Dougla
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 28 februari 2013

Antwoord

Hadden we daar niet een mooie formule voor? Op rekenen met procenten kan je 't vinden en nog wat dingen...

$
toename = \frac{{nieuw - oud}}{{oud}} \times 100\% = \frac{{15 - 10}}{{10}} \times 100\% = 50\%
$

...of gewoon nadenken... 5 euro erbij? Dat is 50% van 10 euro... dus de prijs is met 50% toegenomen. Als je goed kijkt zul je zien de formule hetzelfde doet.

Zie ook Procenten

WvR
donderdag 28 februari 2013

©2001-2024 WisFaq