Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstuk: Logaritme

Hey kunnen jullie me helpen?

Bij een koolstof-onderzoek wordt de overblijvende hoeveelheid C14 na t jaar gegeven door f(t)=f(0) .e^(-ln2/5730.t).
In 1995 werd er in de USA een mummy ontdekt. Men vond 0,739 van de oorspronkelijke hoeveelheid C14 per gram.

Wanneer stierf die persoon?

Amateu
3de graad ASO - zondag 24 februari 2013

Antwoord

Hallo

Je weet dat f(t) = 0,739.f(0)
Dus
0,739 = e-ln2/5730.t
en dus ook dat
ln(0,739) = -ln2/5730.t

Hieruit kun je t berekenen.
(Je vindt t = 2500, dus stierf de man in 505 v.C.)
Lukt het zo?

LL
zondag 24 februari 2013

©2001-2024 WisFaq