Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenen met factoren

hallo allemaal,

ik heb hier een makkelijke vraag over de kwadratenwet. Het gaat als volgt:

Volgens de kwadratenwet neemt de straling met een factor 4 af bij het verdubbelen van de afstand. Hoeveel procent blijft er over bij 5cm, als 2mm gelijk is aan 100%?

Ik heb het volgende geprobeerd:
2mm=100% en je wilt naar de 50 mm
dus blijf je de afstand verdubbelen tot je bij d 50mm komt.
4mm=25%
8mm=6.25%
16mm=1.56
32mm=0.39
maar hoe moet ik nu verder? is er geen andere manier om dit uit te rekenen? met een formule bijvoorbeeld?
ik had ergens gelezen dat deze wel handig is maar hoe gebruik je deze(1/2)2= 1/4 ?

mandy
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 12 februari 2013

Antwoord

Beste Mandy,

Je bent op de goede weg. bedenk maar:
  • afstand 2 keer zo groot: straling verminderd met factor (1/2)2
  • afstand 4 keer zo groot: straling verminderd met factor (1/4)2
  • afstand x keer zo groot: straling verminderd met factor (1/x)2
Bij 50 mm is de afstand 50/2 keer zo groot, dus x=25. Kan je nu zelf de factor berekenen waarmee de straling is verminderd?

GHvD
dinsdag 12 februari 2013

©2001-2024 WisFaq