Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 2901 

Re: Formule voor samengestelde interest

Hoe kan je uit de formule voor samengestelde intrest de intrest berekenen. Dus wanneer eindkapitaal en startkapitaal samen met het aantal jaren (perioden) gekend zijn, hoe bereken je dan de intrest?
vb. startkapital = 1000
eindkapitaal = 1200
aantal jaren = 3
Wat is de jaarlijkse intrest?

Dank,
Geert

Geert
Iets anders - vrijdag 25 januari 2013

Antwoord

Oplossen van 1200=1000·g3 geeft je de 'groeifactor'. Daaruit leid je dan de rente per jaar af.

$
\begin{array}{l}
1200 = 1000 \cdot g^3 \\
g^3 = 1,2 \\
g = \left( {1,2} \right)^{\frac{1}{3}} \approx {\rm{1}}{\rm{,062658569}}... \\
\end{array}
$

De rente per jaar is ongeveer 6,3%

WvR
zondag 27 januari 2013

©2001-2024 WisFaq