Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Reactiesnelheid omzetten in hoeveelheid

Ik heb voor een opdracht een formule gekregen voor de reactiesnelheid in mol/s van een reactie:
R(t) = 0,21.e−0,084·t
De reactie is:
2 NO + O2 $\to$ 2 NO2
Nu moet ik functies opzetten die het verloop van NO, O2 en NO2 met de tijd weergeven.
Kan iemand mij opweg helpen hoe je dit omzet?

Lisa
Student hbo - maandag 21 januari 2013

Antwoord

Hallo Lisa,

Wanneer de reactiesnelheid op een bepaald tijdstip R mol/s is, dan wordt in een (zeer klein) tijdinterval dt een hoeveelheid O2 omgezet ter grootte van R×dt. Om de totaal omgezette hoeveelheid te vinden, moet je al die kleine bijdragen optellen, in formule wordt dit:

Omgezette hoeveelheid O2 = òR(t)×dt

Dit gaat natuurlijk af van de beginhoeveelheid, dus:

Hoeveelheid O2 = beginhoeveelheid - òR(t)×dt

Uit de reactievergelijking blijkt dat per mol O2 2 mol NO nodig is. De omgezette hoeveelheid NO is dus 2×òR(t)×dt

Kan je nu zelf de formule verzinnen voor de hoeveelheid NO2 die omgezet wordt (dus ontstaat)?

GHvD
zaterdag 26 januari 2013

©2001-2024 WisFaq