Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gebroken functies

Hoe kun je de afgeleide berekenen van een gebroken functie? Ik heb het een en ander geprobeerd maar ik kwam niet uit op het goeie antwoord. Ik zit nu vast bij: f(x)=2/(x-3)+4

Hiervan moet ik de afgeleide bepalen en met behulp van de afgeleide de helling berekenen van de grafiek van f in het punt A met x=0.

Sjeeda
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 19 januari 2013

Antwoord

Gebruik de 2. Exponentenregel.

$
\eqalign{
& f(x) = \frac{2}
{{x - 3}} + 4 = 2\left( {x - 3} \right)^{ - 1} + 4 \cr
& f'(x) = 2\left( {x - 3} \right)^{ - 2} = - \frac{2}
{{\left( {x - 3} \right)^2 }} \cr
& f'(0) = - \frac{2}
{{\left( {0 - 3} \right)^2 }} = - \frac{2}
{9} \cr}
$

De helling in het punt A is $\eqalign{
- \frac{2}{9}
}$

Helpt dat?

WvR
zaterdag 19 januari 2013

©2001-2024 WisFaq