Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijking bernoulli

Hallo ik kom niet uit de volgende differentiaalvergelijking;
xy'+2y=(x2)(y2)
mbv substitutie van u=1/y, u'=(-1/y2) y' kom ik op

u'-2/xu=-x...dit is een lineaire 1e orde maar zie niet hoe ik deze op kan lossen

Gijs
Student hbo - dinsdag 15 januari 2013

Antwoord

Je bent (correct!) uitgekomen op de DV du/dx - (2/x).u = -x
Deze is van het algemene type du/dx + P(x).u = Q(x)
De truc is om op dit moment de integrerende factor er op los te laten.
Dit betekent dat je de DV vermenigvuldigt met eòP(x)dx

Bedenk, als je dit doet, dat eln(x) = x

MBL
dinsdag 15 januari 2013

©2001-2024 WisFaq