Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een hogere graadsfunctie boven de beukstreep brengen

Hallo, ik ben nieuw hier en hoop dat mijn vraag voldoende krachtig is!

Het probleem waarmee ik worstel is om de waarde van x te vinden. Zover ik weet kan dit op een makkelijke manier door mijn breuk weg te werken en dan op te lossen naar x.

f'(x)= -2x/x4 + 2x2 + 1

De x-waarde zou 0 moeten zijn maar heb tevergeefs al verschillende pogingen ondernomen. De regel van Horner geeft een restdeling. De makkelijkste methode is om die veeltermfunctie naar omhoog te halen en dan oplossen naar x, denk ik... Maar hoe ging dat nu ook al weer?

Mister
3de graad ASO - vrijdag 11 januari 2013

Antwoord

Als je probleem is om deze functie gelijk te stellen aan nul, dan ben je gauw klaar.
De teller moet dan nul zijn (en de noemer niet). Uit -2x = 0 volgt x = 0.
De noemer is overigens (x2 + 1)2 en misschien heb je daar iets aan.
Als het over iets anders gaat, dan moet je je vraag iets duidelijker formuleren, want in deze vorm is het nogal vaag.

MBL
vrijdag 11 januari 2013

©2001-2024 WisFaq