Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepaal maximale winst met quotientregel

Hoi!

Mijn vraag is de volgende: het aantal eenheden dat in een bepaalde onderneming van factor A per periode wordt ingezet, wordt a genoemd. de productiefunctie is: q= 300a/a +200. de kosten per eenheid A zijn 6 en de verkoopprijs is 9. de vaste kosten zijn 120. bepaal de maximale winst.

zover ben ik zelf gekomen: (300a/a + 200)x9 = 2700a/a +200. De kosten zijn 6a+120. de forumule wordt dus:
(2700a/a+200)-6a-120. Dan wil ik de quotientregel gebruiken dus: (2700(a+200)-2700ax1/(a+200)2)-6
Alleen het antwoordenboek zegt dan het volgende:
540000-6(a+200)2/(a+200)2=0
hoe komen ze daar bij?
Bij voorbaat dank!!

Caroly
Student universiteit - zondag 6 januari 2013

Antwoord

Ze schrijven het getal 6 als 6(a+200)2/(a+200)2 zodat je de twee breuken bij elkaar kunt nemen.
Je hoeft dat niet te doen. Als je de afgeleide gelijk stelt aan nul, dan kun je die losse 6 ook naar rechts verplaatsen en kruislings vermenigvuldigen. Dat gaat in feite net zo prettig als wat je antwoordboek doet.

MBL
zondag 6 januari 2013

 Re: Bepaal maximale winst met quotientregel 

©2001-2024 WisFaq